Светосавска награда додијељена професорици Дивни Спаић

Објављено: 29.01.2024.

На академији у оквиру Светосавских свечаности, које Град Требиње и Црквена општина организују у славу српског светитеља и просвјетитеља, уручене су Светосавске награде за 2023. годину.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић уручио је Светосавску награду професорици енглеског језика и књижевности у Гимназији „Јован Дучић“ Дивни Спаић.

У има добитника Светосавске награде, обратила се присутнима:

"Учење младих људи је искључиво и само задовољство, љубав и страст. Ми, учитељи, наставници, професори, педагози и сви остали школски радници, од наших ученика имамо очекивања да иду сигурним путем, да постижу успјех и понашају се у светосавском духу".

 Професорица Дивна је истакла да резултати ученика све просвјетне раднике посебно испуњавају поносом и радошћу, јер су били дио њиховог одрастања и сазријевања.

"То радимо срцем и душом, па када видимо да је дијете постало човјек — наше срце се испуни лијепим осјећајем. Ова награда потврђује да смо слиједили пут Светог Саве и подстиче нас и наше колега да га и убудуће слиједимо часно, поштено и чиста срца".

У просвјети је провела 40 година, у ком периоду је, осим подучавања енглеског језика, књижевности и културе бројним генерацијама ученика, својим васпитним-образовним радом и методама значајно допринијела квалитету образовања у нашој установи и њеном угледу, те је показала велико залагање у настави и ваннаставним активностима, примијенила савремене методе преношења знања и успоставила позитиван примјер васпитно-образовног, али и родитељског и пријатељског рада са ученицима.

Ученике је учила енглеском језику, али и одговорности према себи и другима. Важила је за добро организовану особу и великог професионалца у послу.  Њен приступ настави могао би да послужи као добар примјер како се треба опходити према ученицима и колегама. Била је професор који је давао максимум себе и који је педагошки дјеловао у учионици. Често је истицала да је у просвети јако важна посвећеност послу који се ради, као и поштовање оних са којима радимо. Својим највећом успјехом сматра то што је отишла у пензију срећна, задовољна и испуњена.