СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА

Објављено: 04.09.2023.

 

 

Ученица четвртог разреда наше школе, Милица Макитан, као и свршена гимназијалка Сара Колак, истрајно корачају ,,стопама наших предака." Овога љета боравиле су на острву Крфу у улози васпитача кампа. 

Идеја о овој манифестацији потекла је од Православно спортска организација ”Свети Срб и ја”, oснована са благословом блажене успомене Њ.С. Патријарха Српског г. Иринеја, да би се деци и младима понудио концепт развоја и личносног узрастања у коме се истовремено примењују савремена тренажна методологија и јеванђеоски принципи. Њен почасни председник је Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије.


 

 

Picture

 

Лена Миладиновић, Сара Колак, Тадеј Перишић, Милица Макитан и Марија Шараба послије додјеле похвала и захвалница истакнутим учесницима кампа.

Учесници кампа "Стопама наших предака" боравили су на острву Крфу петнаест дана, упознавајући српску историју, грчко-српско пријатељство, али и знаменитости грчког острва. Из Требиња је на овогодишњем кампу боравило петоро учесника. Сара Колак и Милица Макитан некадашње ученице ЈУ ОШ " Вук Караџић" и награђене на конкурсу, ове године у улози васпитача кампа, а њихови насљедници такође из ЈУ ОШ "Вук Караџић", који су ове године освојили награде и добили наградно путовање на острво спаса су Тадеј Перишић (треће мјесто на Републичком такмичењу из Православне вјеронауке), Марија Шараба и Лена Миладиновић (дијелиле прво мјесто на конкурсу Свете Србије у области калиграфије). Послије петнаест дана дјеца су на кампу стекла знања из разних области, али и из свакодневног живота, сагледавши реални живот и важност институције породице и пријатељства. Наша ученица Марија Шараба је на крају кампа добила специјалну похвалницу за допринос и активизам на радионици калиграфије.
Православно спортска организација ”Свети Срб и ја”, oснована са благословом блажене успомене Њ.С. Патријарха Српског г. Иринеја, да би се деци и младима понудио концепт развоја и личносног узрастања у коме се истовремено примењују савремена тренажна методологија и јеванђеоски принципи. Њен почасни председник је Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије.

Picture

Посјета острву Видо, надомак Крфа, гдје се одвијала голгота српских ратника. Видо је у српској традицији названо Плава гробница, али и као острво смрти. Учесницима кампа на острву Видо професор историје Драгиша Стаменковић је одржао предавање наглашавајући "да се никада не забораве славни преци".