Гимназијалци опет бриљирали на испитима Института Гете

Објављено: 13.06.2023.

IMG-bcf2569da5b2be0ca64a8822342dfff7-V.jpg (277 KB)

У петак, 9. јуна 2023. у библиотеци Гимназије „Јован Дучић” уприличена је додјела сертификата Института Гете за 28 ученика њемачког језика који су се пријавили на полагање испита. У питању су престижни сертификати који имају међународни карактер и немају ограничен рок трајања. Осим као потврда њиховог познавања њемачког језика, сертификати су такође лична сатисфакција требињских гимназијалаца и њихових професора да се труд свакако исплати, али служе и као подстрек да ученици наставе вриједно уче и пријављују се  и на више нивое испита у будућности.

Професор њемачког језика Ведрана Павићевић објаснила је да је ово већ трећа година како се међународни испити Института Гете организује у Гимназији и то је веома практично за ученике да професори са Института у Сарајеву дођу у Требиње и у матичној школи организују комплетан испит.

„Трошкови су смањени у сваком погледу и то је добро за ученике. У питању су нивои од А1 до Б1. Сви су задовољни својим резултатима и поносна сам на њих јер је требало уложити додатни труд за припрему испита, а то су углавном били допунски часови прије или након наставе. Имали су доста домаћих задатака које су радили код куће”, рекла је Павићевићева.

Професор њемачког језика у требињској Гимназији Немања Милошевић рекао је да је њихова школа већ пету годину члан иницијативе „Школе: партнери будућности“ (ПАСЦХ) и то им доноси пуно могућности, а полагање испита је само једна од тих погодности.

„И овог љета двоје наших ученика ће имати прилику да три седмице похађају љетне курсеве њемачког језика у Њемачкој. Сарадња са Институтом Гете је на високом нивоу и она нам омогућава да присуствујемо радионицама и семинарима на којима ученици могу да упознају друге младе људе, да усаврше познавање њемачког језика и да стекну значајна животна искуства која ће им сигурно бити корисна за вријеме студентског живота, али и касније“, навео је Милошевић.

Ученици су истакли да су се припремали по неколико сати дневно, настава се одвијала и суботом у онлајн формату, али није било напорно јер је атмосфера била опуштена. У договору са својим професорима припрема за испите је успјешно приведена крају о чему свједоче и овакви резултати.

„Институт Гете“ је културна установа Савезне Републике Њемачке која промовише учење њемачког језика, културну размјену и јачање образовања у готово стотину земаља широм свијeта.

facebook sharing button

twitter sharing button

email sharing button

messenger sharing button

whatsapp sharing button