Gimnazija Jovan Dučić Trebinje

Обавјештавамо вас да Друштво физичара источне Херцеговине, градска управа Требиње и Републички педагошки завод организују Зимску школу физике за ученике средњих школа, а која се одржава у Требињу, 14-18. јануара 2019. године. Цјелокупан садржај oбавјештења можете пронаћи на страници Педагошког завода РС.
Home
За „Киријев мотор“ гимназијалцу Огњену Буђену треће мјесто међу 34 рада из региона ПДФ Штампа Ел. пошта
Написао Administrator   
среда, 14 март 2018 09:20

На 6. Међународној конференцији о настави физике у средњим школама, у Алексинцу, ученик другог разреда Гимназије „Јован Дучић“ - Огњен Буђен уз помоћ Дејана Драганића, а уз менторство Максима Мичете, освојио је треће мјесто на конкурсу за експериментални рад.

kirijev motor tb

Рад требињског ученика Киријев мотор освојио је трећу награду међу 14 радова које је жири одабрао за најужи избор.

На конкурс су пристигла 34 рада из Македоније, Хрватске, Србије и Републике Српске.

 

Професор Мичета није крио радост што је рад његових ученика награђен. И прошле године ученици Гимназије на челу са професором Ненадом Грковићем вратили су се из Алексинца са освојеним другим мјестом, тако да је настављен континуитет добрих резултата.

Ова конференција је једина овакве врсте на овим просторима, а било је учесника из Словеније, Бугарске, Француске, а разговарало се о настави физике на који начин да је побољшамо, што квалитетније и једноставније приближимо ученицима јер смо свједоци да је физика гурнута у запећак као и све природне науке, рекао је Мичета.

Према ријечима Огњена Буђена, идеју за Киријев мотор дао му је професор Мичета, који му је и предложио да се пријави на конкурс. Пут до прављења експерименталног рада није био лаган и трајао је око три мјесеца.

Киријев мотор је направљен од постоља - дрво, док је кроз центар постоља провучена бакарна шипка. На њој је залемљен точак око кога се налази никл, који је феромагнетик. Са стране су постављени магнети да привлаче никл, тако да када се нађе у склопу магнетног поља и загријавањем никла долази до Киријеве температуре.

Она износи 680 степени.

У овом експерименту не може се постићи толика температура, али је она довољна да би се изгубила магнетна својства и да се обруч окреће.

Задовољан сам како сам урадио ову презентацију, а и одговорима на пoстављена питања која су услиједила од чланова жирија након презентације, истакао је Буђен.

Презентације су трајале пет минута, а након тога су постављана питања чланова жирија ученицима о њиховим радовима.

Одлазак у Алексинац помогао им је град Требиње.

Извор: TrebinjeLive

 

 

 

 

 

Последње ажурирано среда, 14 март 2018 10:16