Gimnazija Jovan Dučić Trebinje

Home
Међурелигијски сусрети: Млади из Мостара и Требиња се дружили у Сарајеву ПДФ Штампа Ел. пошта

Међурелигијско вијеће у Босни и Херцеговини организовало је још један, трећи по реду, сусрет ученика Карађоз-бегове медресе из Мостара и Гимназије ,,Јован Дучић" из Требиња, који је окупио 30 ученика споменитих школа.

 

Међурелигијски сусрет уприличен је 16. и 17. фебруара у Сарајеву, с тим да су претходна два одржана у Требињу и Мостару.

Управо подстакнути пројектом Међурелигијског вијећа БиХ из 2016. године, Карађоз-бегова медреса и Гимназија ,, Јован Дучић" наставиле су сарадњу и до дан данас, учествујући у сусретима младости и размјењујући искуства у раду, те упознајући своје ученике са другим и другачијим.

,, Овакав је сусрет пројекат Одбора за међурелигијску сарадњу у Требињу, у којем учествују, својим доприносом  Исламска заједница у БиХ и Српска превославна Црква", истакла је Оливера Јовановић, стручна савјетница Међурелигијског вијећа БиХ.

 

Учесници сусрета обишли су одређене знаменитости Сарајева те се упознали с радом  и дјеловањем Земаљског музеја Босне и Херцеговине.

Осим тога, посјетили су и Гази Хусрев-бегову џамију, Гази Хусрев-бегове и остале вакуфе, као и катедралу Срца Исусова, Стару православну цркву, те синагогу.

Учесници су се још детаљније, него током претходних сусрета, упознали с другим религијама, њиховим обредима, обичајима, културама. Кроз питање о тим и таквим стварима, која су одушевљено постављали, много су више научили о другом и другачијем.

 

,,Овакви сусрети јако су занимљиви и поучни. Млади су спремни учити и спознавати нове информације, али и упознати неког другачијег од њих. Зато је и овај сусрет у Сарајеву имао своју едукативну страну, као и предивну ноту дружења, коју су понудили ученици Карађоз-бегове медресе и Гимназије 'Јован Дучић'. Ово је друга генерација ученика тих двију школа које пролазе кроз овакав пројекат", казао је Меадин Мрнџић, професор Босанског језика и књижевности у Карађоз-беговој медреси.

Уз професора Мрнџића, сусрете су предводили и мр. Мерјем Муратовић-Шута из Карађоз-бегове медресе те Миља Тупањанин и Маја Бабић из Гимназије ,, Јован Дучић".

 

Извор: Сарансак портал