Gimnazija Jovan Dučić Trebinje

Home
Дан средњошколаца обиљежен у Гимназији ПДФ Штампа Ел. пошта

17. новембар проглашен је Међународним даном средњошколаца 1939. године у Лондону од стране Међународног вијећа студената у знак сјећања на студентске демонстрације у Прагу. Наиме, Нацисти су те демонстрације угушили затворивши све образовне установе у Чешкој и пославши више од 1200 студената у концетрационе логоре, а 9 студената и професора је чак и стријељано. Први пут овај дан обиљежио се 1941. године и од тада па све до данас се слави Међународни дан средњошколаца.

Као и претходних, ученици требињске Гимназије “Јован Дучић“, обиљежили су овај дан и ове школске године. У холу школе ученици су имали прилику да у кутији „позитивних мисли“ пронађу за себе поруку која би им уљепшала дан. Такође су имали могућност да своје инспиративне мисли подијеле са осталим ученицима и професорима.

Савјет ученика наше школе организовао је симболичну шетњу кроз град како би и на тај начин подсјетили на значај младих у друштвеној заједници и на њихов активизам. У сарадњи са ученицима и професорима, Савјет ученика организовао је и концерт на холу школе, затим квиз знања који је рађен на часовима одјељенске заједнице, и данас је покренута иницијатива за доношење новог Статута о раду Савјета ученика на нивоу наше школе. То је био још један начин да се обиљежи овај, за наше ученике, толико значајан датум.

Симболичним обиљежавањем овога дана жељели смо да истакнемо значај средњошколаца у друштву као будућих носилаца истог.

Николина Роган I-2

(ЈОШ СЛИКА МОЖЕТЕ ПРОНАЋИ У ГАЛЕРИЈИ)