Gimnazija Jovan Dučić Trebinje

Home
У Гимназији од септембра у плану упис природно-математичког одјељења

Гимназија „Јован Дучић“ из Требиња од септембра наредне школске године планира да упише нову генерацију ученика у природно-математичко одјељење. Након четири године ова школа је, на препоруку Министарства образовања и културе РС, факултета техничких и природних наука, те Завода за запошљавање, покренула иницијативу за упис ученика у ово одјељење, а због велике заинтересованости ђака за природно-техничке факултете и дефицита овог кадра посљедњих година.

У току су разговори са ученицима завршних разреда основне школе, а ускоро би требало да буде спроведена анкета међу основцима о заинтересованости за упис у природно-математичко одјељење.

Драгослав Бањак, директор требињске гимназије истиче да сваке године промовишу овај смјер схватајући његов значај, како за образовање дјеце која желе да упишу неки од природних или техничких факултета тако и за њихово будуће запослење.

„Онај ко успјешно заврши математички смјер гимназије па након тога настави да студира неки факултет природних или математичких наука лакше нађе посао и ти послови су боље плаћени. Схаватајући да ће то помоћи младим људима, ми из године у годину промовишемо математички смјер гимназије “, наводи Бањак.

Он истиче да, по правилу, ученици уписују општи смјер гимназије. „Наша претпоставка је да и родитељи и ученици желе да се задржи тај општи смјер образовања који гимназија, дефинитивно, најбоље нуди и да се тешко опређељују за метаматички смјер, бојећи се да ће изгуби ту нит општег образовања, а опет се преоптеретити предметима природних наука“,појашњава Бањак.

 

Он каже да су огромне предности ученика који упишу природно-математички смјер за даље школовање.

 

„За четири године школовања, они имају преко 90 часова математике више него у општем смјеру, 40 часова више информатике и преко 60 часова више хемије, већином лабораторијских вјежби. За некога ко претендује да упише медицински или неки технолошки факултет ови подаци много значе. Када ове податке саопштимо ученицима, они озбиљно размисле али се опет одлуче за општи смјер. По мени пропуштају добру прилику да буду много спремнији за пријемне испите жељених факултета“,каже директор требињске гимназије.

Више од половине матураната требињске гимназије ове године се одлучило да за матурски испит одабере неки од предмета који спадају у природне науке, јер већином желе да упишу неки факултет природних, техничких или факултет гдје су знања из ових наука у значајној мјери неопходна да се лакше савлада градиво, попут медицинског факултета.

„То је довољан показатељ колико су ученици гимназије данас заинтересовани за ове факултете. А природно-математички смјер би таквим ученицима био још од веће користи јер би знање из математике, физике, информатике, хемије и биологије, које им је неопходно за уписе на те факултете, још више надоградили и обогатили“, наводи Бањак.

Он додаје да ни ученици ни њихови родитељи не треба да имају страх од природно-математичког смјера гимназије јер је он умногоме другачије конципиран од некадашње школе математика-физика.

„Гледајући по радној седмици оптерећења ученика у природно-математичком смјеру нису пуно већа од ових у општем смјеру, а добијају много више. Критеријуми јесу мало оштрији јер су у том одјељењу ипак они ученици који су се опредијелили за природне науке“, наводи Бањак.

Душан Јокановић, декан Факултета за производњу и менаџмент Требиње у потпуности подржава иницијативу требињске гимназије за формирање природно-математичког одјељења.

„Постоји потпуна оправданост за отварањем овог одјељења, уз подршку како на локалном тако и на државном нивоу. Родитељи, али и ми просвјетни радници, требало би да препознају тај таленат код дјеце и не плаше их математиком, треба на лијеп начин да им будемо на услузи, посебно имајући у виду да је тај кадар данас дефицитаран“, каже Јокановић.

Он додаје да су ученици из Херцеговине и до сада показивали завидно знање из математике и физике, како на такмичењима тако и као студенти бројних природних и техничких факултета, које су са лакоћом завршавали.

Извор "Глас Требиња"