Gimnazija Jovan Dučić Trebinje

Home
Ученици у Музеју ПДФ Штампа Ел. пошта

Ученици Гимназије „Јован Дучић“ ових дана часове одјељењске заједнице посвећују обиласку Музеја „Херцеговине“. Повод је више него занимљив и значајан. У питању је изложба посвећена животу и раду Милутина Миланковића, нашег великог научника.

 

Ученици и професори користе прилику да се упознају са животом и радом једног од наших најзначајнијих научника. Кроз припремљену изложбу и кратки филм „Милутин Миланковић-живот и дјело“ приказани су живот, личност и успјеси овог, у сваком погледу, изванредног научника 20. вијека. Подсјетили су се да је Милутин Миланковић био математичар, астроном, климатолог, физичар, грађевински инжењер и доктор техничких наука. Овакве квалитете и достигнућа као што су: „Канон осунчавања Земље“, теоријско објашњење дуготрајних климатских промјена, оснивање планетарне климатологије, регистровање осам планета итд, никада не смијемо заборавити и занемарити. Ако се он потрудио да нам за живота остави оволико открића, и ми треба да се потрудимо да их запамтимо и да посјећујемо што више догађаја оваквог карактера. То је најмање што можемо да урадимо да на неки начин „одужимпо дуг“ великом научнику, Милутину Миланковићу.

Изложба се може посјетити до 15. децембра 2017. године.

Посјета се не завршава само на овоме, ученици користе прилику да обиђу Музеј и сталне поставке у истом. Упознају су се са осталим поставкама у Музеју и њиховим тематикама. У једном дијелу представљен је живот Херцеговаца, па имамо прилику да видимо како изгледају стара херцеговачка кућа, дјечија колијевка или различите народне ношње. Оно што посебно привлачи пажњу јесте заоставштина Јована Дучића и личне ствари из његовог живота. То је прилика да се подсјетимо и нашег великог пјесника.

Посјећивње и организација обилазака оваквих установа од великог је значаја за наше образовање и будућност.

Милена Мима Шекарић I-3

(Новинарска секција)